Baby leren slapen zonder huilen

Hoe leer je je baby slapen zonder huilen?“Beste Esther, Zie je dit bedje? Het wordt niet tot nauwelijks gebruikt en daar zouden we graag verandering in brengen.” Het zijn de eerste zinnen uit een mailtje dat ik kreeg van de ouders van Jelte.

Jelte is negen weken oud en slaapt alleen goed in de armen van zijn ouders, zonder die armen gaat hij huilen.
Echt heel hard huilen en zijn ouders weten het dan niet meer:
WEL OF NIET LATEN HUILEN?

Waarom baby’s wel op de arm slapen

Ik mail de ouders het vragenformulier en leg ze vast uit dat Jelte te jong is om te begrijpen waarvoor dat bedje is bedoeld. Hij leeft nog op basis van reflexen, zijn lijfje bepaald wat hij doet en nodig heeft. Hij kan zichzelf niet kalmerend toespreken. Een baby kan nog geen verband leggen tussen een mooi bed en uitgerust wakker worden.

Het referentiekader van een baby is de buik van zijn moeder, waar het heel fijn was. Als hij “echt heel hard huilt” is hij heel ongelukkig en wil hij het liefst terug in die buik. Dat kan niet, maar zijn ouders bieden hem “second best”, namelijk hun warme omhullende armen en maken wiegende bewegingen.

Baby leren kennen

De kunst is om de armen “af te bouwen” en het bed te introduceren. Bij veel baby’s gaat dit vanzelf, maar sommigen moeten een beetje worden geholpen.

Door de antwoorden op het formulier, kom ik meer over Jelte te weten en wat hij fijn vindt. Bij het gezin thuis ga ik met de ouders in gesprek over hun manier van verzorgen en “opvoeden” en hoe voor hen de perfecte situatie eruit ziet. Met mijn kennis over het babylijfje komen we dan tot een plan om Jelte ZONDER ECHT HEEL HARD HUILEN te leren slapen in zijn mooie bedje.

Afspraak voor een huisbezoek

Voordat ik een afspraak maak met de ouders voor het huisbezoek zeg ik tegen de hen:
“Het klinkt misschien raar, maar het zou echt heel mooi zijn als Jelte op de arm slaapt, als ik kom. Dan kan ik zijn bed nog even KORT opmaken, zodat hij een heerlijk veilig gevoel van druk onder zijn voetjes kan ervaren, net als zijn moeders buik ;-)”