Opgepakt worden door een reus

Baby basisbevestigend oppakken en dragenStel… Je moet opgepakt worden door een reus, die drie tot vier keer groter is dan jij zelf bent (kijk gerust even naar de dakgoot). En de reus laat je kiezen of hij jou zittend op zijn handpalm zal oppakken of tussen zijn reuzenvingers onder je oksels omhoog. Wat kies je dan?
Precies: zittend in zijn handpalm.
Waarom? Omdat je in je bekken word gesteund en dat een veel veiliger gevoel geeft. Zelfs als het een reus is 😉

Als baby’s ons zouden kunnen vertellen wat ze lekker vinden, dat zouden ze zeggen: ‘Doet u mij maar een ruim portie basisbevestigend dragen vandaag.’

Basisbevestigend dragen

In het bekken van de mens bevindt zich namelijk het fysieke zwaartepunt oftewel middelpunt van het lichaam.
Veel bewegingen van volwassenen komen voort vanuit dit middelpunt. Denk maar aan lopen, bukken en fietsen.
Het goed ondersteunen van het bekken bij de baby geeft een lichamelijk en geestelijk positief effect. Dit noemen we basisbevestigend dragen.

Baby basisbevestigend oppakken en dragenBasisbevestigend dragen geeft een baby een mooi evenwicht tussen gesteund worden in het middelpunt van zijn lijf en toch voldoende bewegingsruimte hebben om zich bijvoorbeeld op te richten.
Het ervaren van dit evenwicht tussen zelf kunnen bewegen en de hulp van je ouders ervaren, geeft een baby ook meer zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid.

In de praktijk blijkt dat, wanneer een baby huilt en vervolgens opgetild wordt op een haptonomische manier * hij meestal stopt met huilen. De baby kan nu vrijuit zijn omgeving bekijken en voelt zich zeker en gesteund door zijn ouders.

Veel ouders pakken en dragen hun baby’s al in het bekken. Let er maar eens op bij het draaien op schoot: een hand onder het nekje en een hand onder de billen. Maar… misschien zijn er toch momenten dat je het vergeet. Mijn zwakke plek was haast. Als ik mijn kind ‘even snel’ uit het fietsstoeltje wilde tillen.
Herkenbaar?

* Ouders hand onder de baby’s billen.