loader image

Dit is Benjamin. Benjamin is vijftien weken en vijf dagen oud. Hij heeft zijn handjes ontdekt. Prachtig om te zien, niet alleen voor de trotse ouders, maar ook voor mij als babyconsulent. In scholingen kan het niet vaak genoeg zeggen; “de ontwikkeling gaat van boven naar beneden van binnen naar buiten”. Zo ook bij de handjes, benjamins handjes in dit geval. Op het consultatiebureau checkt men deze drie stadia; de handjes gaan af en toe open, de baby kijkt naar zijn eigen handjes en vervolgens speelt met zijn handen middenvoor. Met middenvoor wordt borsthoogte bedoeld.
Dat is wat Benjamin nu doet. Hij bekijkt en speelt met zijn handjes middenvoor. De eerste bewust geopende handjes zien we vaak vanaf de 11de, 12de week na geboorte. Daarvoor zijn de handen nog vaak op basis van reflexen plotseling gesloten of juist open. De meeste baby’s doorlopen de stadia die ik eerder beschreef (geopende handjes, kijken naar de handjes en vervolgens ermee spelen) chronologisch. En in mijn ogen is dat logisch. Je moet je namelijk eerst realiseren dat die hand bij jou hoort en niet toevalligerwijs vaak in je gezichtsveld komt. Als je dat realiseert, kun je ze ook naar elkaar toe brengen en voelen hoe dat voelt. De druk van je vinger van de ene hand geeft een sensatie op de andere hand, reuze interessant. Althans als je 3-4 maanden oud bent. Dat is een inwendige ontwikkeling, een proces dat zich afspeelt IN of beter gezegd met behulp van het lijfje. Zoals ik al zei gaat de ontwikkeling van binnen naar buiten. Als dit proces goed verloopt zal je baby -als hij een half jaar oud is- in rugligging gaan grijpen naar speelgoed buiten zijn lijfje. Hij krijgt interesse voor zijn omgeving. Zijn nabije omgeving. Dan is het ECHT tijd voor speelgoed in de box en met blokken op de grond.
En dan? Ik zei je toch ook “de ontwikkeling gaat van boven naar beneden”. Precies daarna zijn pas de benen aan de beurt. Alles op zijn tijd….