Baby slaapt kort overdag

Babyconsulent Amstelveen Amsterdam voor alle vragen over jouw babyNa één slaapcyclus van ongeveer 45 minuten is een baby meestal nog niet uitgerust, maar toch worden veel baby’s na zo’n kort slaapje wakker. Hoe help je je baby langer slapen?

Verplaats je eens in je baby: Je voelt je nog zo moe en je wilt verder slapen, maar toch ben je wakker geworden: Onvrede, huilen, HELP!

Stapje terug

Wil je als ouder een stapje vooruit, moet je soms eerst een stapje terug doen. In dit geval betekent dat als ouder even meer aanwezig zijn, om straks weer afwezig te kunnen zijn. Met andere woorden: heel veel veiligheid en comfort bieden aan je baby, waardoor zijn zelfvertrouwen groeit en hij leert: Hé, ik ben wakker, dat geeft niet, ik kan gerust weer verder slapen.

Gevoel van veiligheid

Hoe bied je een jonge baby veiligheid en comfort? Door aanraking en elke keer hetzelfde te doen. Als je baby overdag kort slaapt en wakker wordt, leg dan je handen op zijn buik en armpjes. Sus en vertel dat hij verder moet slapen. Het is heel goed mogelijk dat dit aanvankelijk niet werkt, dan haal je je baby uit bed en probeer je het bij de volgende slaap weer. Op gegeven moment weet je baby: Als ik huil, komt mama. Of papa. Als je baby wel weer verder slaapt door jouw aanraking en sussen, dan is er vertrouwen; mama is er als ik haar nodig heb.

Afbouwen

Lukt het een paar dagen/weken (afhankelijk van de leeftijd van je baby en de situatie) om ditzelfde patroon te bieden, dan ga je het heel langzaam weer afbouwen. Van twee handen, naar één hand en sussen. Van één hand en sussen, naar één hand en niet meer sussen, enzovoort.

Ik heb al vaak gezien hoe dit werkt, succes met deze tip!