Baby spuugt ineens weer meer

Baby spuugt ineens meerNa maanden niets van haar gehoord te hebben, staat moeder ineens weer op mijn voicemail. Haar baby spuugt weer meer en ze vraagt of ik nog wat tips heb. Het is de moeder van Carolina. We hebben elkaar twee maanden geleden voor het laatst gezien.

Ritme onmogelijk bij een refluxbaby

Carolina heeft last van reflux en ik was op consult gevraagd. Moeder wilde toen graag meer ritme en regelmaat aanbrengen in het leven van Carolina. Maar dat is bijna onmogelijk bij een echte refluxbaby.

Een baby die last heeft van reflux wordt voortijdig wakker, slaapt moeilijk in, drinkt alsmaar kleine beetjes en heeft vaak veel zuigbehoefte. Destijds hebben we tijdens het consult gekeken wat er nog verbeterd kon worden om het leven voor beide wat aangenamer te maken. Daar was moeder heel blij mee. De draagdoek bleek ‘her new best friend’ en zorgde voor meer balans in het gezin.

Vier maanden piek

Ik bel haar aan het einde van de dag terug, maar niet nadat ik Carolina’s geboortedatum nog even heb opgezocht. Ik dacht het al, die vier maanden piek. Aan de telefoon vertelt moeder wat ik al vermoedde. De laatste weken speelt Carolina meer in de box, plat op de rug. Het ging goed, maar nu nemen de spuugvlekken in de box weer toe. Ik vraag haar of Carolina ook al aanstalten maakt tot draaien. Vol trots bevestigt moeder dat. Ik leg haar uit dat ze daarvoor haar buikspieren moet aanspannen. Met aangespannen buikspieren wordt de buikholte kleiner en de maag omhoog geduwd. Als de maag vol zit, komt de voeding er dan sneller uit. Ik vraag of Carolina er last van ondervindt. Zo had moeder het nog niet bekeken. Ze heeft geen last, ze huilt er niet meer om, zoals in de eerste weken na geboorte wel het geval was.

Advies

Lekker praktisch krijgt moeder van mij het advies een extra boxkleed en extra wasmiddel te kopen. Daar moet ze om lachen. We hebben het nog even over starten met groente in plaats van (zuur) fruit als Carolina straks de eerste signalen vertoont van interesse in vast voedsel. Tot we onderbroken worden door hard gelach op de achtergrond, Carolina vraagt om haar moeders aandacht en we hangen tevreden op.