Luieruitslag, van onschuldig tot beter naar de dokter

Tijdschrift Kinderverpleegkunde luieruitslag, wat kun je het beste doen?“Ieuw… lekker plaatje mam”, aldus mijn 12-jarige die voorbij mijn werkkamer schuifelt. “Vakliteratuur lieverd”, antwoord ik.

Ik heb het Kinderverpleegkundige magazine voor mij met een grote foto van een baby met vuurrode billen van de luieruitslag. De foto hoort bij een artikel over preventie van luieruitslag in het ziekenhuis. Het artikel is geschreven door een paar kinderverpleegkundigen van het Medisch Spectrum Twente.

Ik had dit nummer van Kinderverpleegkunde opgezocht omdat ik eerder op de dag een mail had gekregen. Het was een bericht van een moeder die schreef over een terugval bij haar zoontje. Lees verder

Van slapen in draagzak naar slapen in eigen bed

Hoe leer je je baby slapen in zijn eigen bed?Stel, je baby slaapt overdag alleen in de draagdoek, maar je wilt dat hij ook leert om in zijn eigen bed te slapen. Hoe pak je dat dan aan? Het is een vraag die veel ouders hebben. Zo ook de moeder van Jan.

“Hartelijk dank nog voor je mail! Gelukkig is Jan inmiddels al iets rustiger geworden en heeft hij niet zoveel last meer van krampjes.” Zo begint de mail van Jans moeder, waar ik enkele weken geleden was voor een workshop ‘Troost je baby’. Tot dusver was ík tevreden met het mailtje.
Maar, dan komt de MAAR… Lees verder

Opgepakt worden door een reus

Baby basisbevestigend oppakken en dragenStel… Je moet opgepakt worden door een reus, die drie tot vier keer groter is dan jij zelf bent (kijk gerust even naar de dakgoot). En de reus laat je kiezen of hij jou zittend op zijn handpalm zal oppakken of tussen zijn reuzenvingers onder je oksels omhoog. Wat kies je dan?
Precies: zittend in zijn handpalm.
Waarom? Omdat je in je bekken word gesteund en dat een veel veiliger gevoel geeft. Zelfs als het een reus is 😉

Als baby’s ons zouden kunnen vertellen wat ze lekker vinden, dat zouden ze zeggen: ‘Doet u mij maar een ruim portie basisbevestigend dragen vandaag.’
Lees verder

Hechting en huilen

Boek taal huilen Aletha Solter baby laten uithuilenOnlangs gaf ik een scholing aan medewerkers van een kinderdagverblijf. Zij wilden graag meer weten over het bieden van emotionele veiligheid bij baby’s. Een onderwerp dat natuurlijk heel ruim genomen kan worden. Ik beloofde in ieder geval aandacht voor hechting, onderzoek naar hechting en hechting bevorderen. Ik koos er zelf voor om ook onderwerpen die nauw verbonden zijn met hechting aan bod te laten komen. Een daarvan is huilen en dat bleek in de evaluatie aardig wat discussie te hebben losgemaakt.
Lees verder

Spruw of een mini tandje?

baby-spruw-of-tandjes‘Dus de jeugdarts dacht aan spruw?’

Er valt een stilte en ik weet dat mijn gezicht nu boekdelen spreekt. Niet handig. Dit is waar ze mij aan het begin van mijn zorgcarrière al voor hebben gewaarschuwd. Ik heb mijn twijfels over deze diagnose, maar het is een ongeschreven regel om een collega niet af te vallen.

‘Wat denk jezelf?’ vraag ik voorzichtig.
Lees verder

Wat inbakeren precies met je baby doet…

Baby inbakeren met een Pacco Piccolo inbakerdoek‘Hihihi’, ik heb mijn telefoon in de hand en sta te grinniken in de keuken. Mijn man vraagt wat ik lees.
‘Een berichtje van een moeder over inbakeren’ antwoord ik zonder op te kijken. ‘Haar dochter heeft voor het eerst zonder zuchten, steunen en kreunen de nacht doorgeslapen dankzij mijn ‘dwangbuisje”.
‘Door een Puckababy?’ vraagt hij belangstellend.
‘Nee, bijna goed, door een Pacco’ zeg ik lachend.
Lees verder

Vitamine D vergeten? Stel jezelf gerust

Kind vitamine D gevenVriendin S: ‘Weet je wat je moet doen? Je moet die geruststellende tips over het vergeten van de vitamine D op je weblog en Facebook zetten.’
Esther: ‘Ik weet het niet. Ik denk dat het niet zo professioneel staat. Het tekort aan Vitamine D onder jonge kinderen in Nederland is wel een serieus probleem.’
Vriendin S: ‘Als je het wel doet is er toch weer even aandacht voor. Desnoods zet je het tussen haakjes.’
Esther: ‘Haha, ik zal erover nadenken.’ Lees verder

Hoe is babymassage voor een baby?

Hoe is babymassage voor een baby?Soms verloopt een babymassageles zo goed, dat (bijna) het hele lijfje gemasseerd kan worden. Maar soms ook niet.

Soms kan ik de moeder alleen instructie geven voor baby’s benen, voeten en tenen. Moeder mag dan op mijn pop verder gaan, want die heeft nooit dorst, heeft geen slaap nodig, raakt nooit overprikkeld en blijft keurig op haar plek liggen. Mijn pop heeft ook geen notie van tijd, zoals wij volwassenen dat hebben. Overigens is dat een van de weinige overeenkomsten tussen een pop en een baby. Lees verder

Oorontsteking & het slapen van de baby

Otoscoop babyverpleegkundige‘Dus je baby heeft een oorontsteking aan de linkerkant, geen antibiotica nodig, maar het inslapen gaat slechter’, vat ik heel kort samen.
‘Ja, klopt. Overdag gaat ze overigens prima, gezellig spelen, niets aan de hand’, koppelt de moeder aan mij terug.
‘Heeft je huisarts nog iets gezegd over paracetamolgebruik?’ vraag ik.
‘Nee, niets, maar ik gebruik wel zoutoplossing neusspray voor haar.’

‘Heel goed. Mag ik je toch nog wat uitleggen over het oor en oorontstekingen?’
Dat mag. Lees verder

Ontspannen tummytubben en veilig onder de douche

Baby bad Tummytub emmerenHeftig windje vandaag. Toch pak ik de fiets, want de auto parkeren in de stad, maakt een reis soms onbedoeld veel langer. Ik had voor vandaag best een bijzonder consult op het programma staan. De hulpvraag was of ik ouders kon leren tummytubben en misschien nog tips had voor het gezamenlijk douchen. Een tikkeltje verbaasd heb ik mijn brandende vraag snel terug gemaild. Hebben jullie dan geen kraamzorg gehad?
Lees verder