loader image

Cursus anatomie & fysiologie van het babylichaam voor babywerkers

 

Ben je pedagoog, jeugdbeschermer, gezinsbegeleider of bijvoorbeeld draagdoekconsulent? Ben je in het bezit van ruime en recente werkervaring met baby’s, maar heb je geen medische achtergrond?

In deze cursus verbind je medische kennis over de anatomie (hoe het lichaam is gebouwd), pathologie (afwijking of ziekte) en de fysiologie (hoe het lichaam werkt) aan de kennis die je al hebt over baby’s.

De cursus heeft als einddoel het gedrag van baby’s nog nauwkeuriger te kunnen benoemen, waardoor je je sterker voelt staan in je observaties en daarmee een bijdrage kan leveren aan de gezondheid en welzijn van baby’s en dreumessen aan de basis van hun leven.

 

Tijdens de cursus staan de volgende vragen centraal:

  • Hoe ontwikkelen de zintuigen van de baby zich? En wat is hun rol in de ontwikkeling?
  • Met welke reflexen wordt een baby geboren en wat is het nut van deze reflexen?
  • Wanneer zoekt een kind prikkels? wanneer heeft een kind prikkelreductie nodig?
  • Hoe ziet het slaappatroon van een baby eruit? Hoe ontwikkelt dit patroon zich in het eerste jaar? Wat weet je nog niet over wiegendood?
  • Hoe zitten hersenen in elkaar? Hoe ontwikkelen deze zich in het eerst jaar? Hoe verbind je deze informatie aan de ontwikkeling in het algemeen
  • Ziek zijn in het eerste jaar; wat is normaal? wat is abnormaal? Wanneer moet je je echt zorgen maken en hoe verwoord je die zorgen respectvol naar ouders?
  • Baby’s communiceren door middel van lichaamstaal, spiegelen en huilen. Horen en zien we allemaal hetzelfde? Wat is normaal en wat is ongezond (huil)gedrag voor het lichaam van een baby?
  • Hoe werkt het maag-darmkanaal en wat zijn normale en wat zijn abnormale afwijkingen, wat zijn gangbare en veilige adviezen voor ouders?
  • Hoe ontwikkelt het voedingspatroon zich in het eerste jaar? Wat zijn normale en wat zijn abnormale voedingspatronen? Wat zijn de meest gangbare adviezen voor ouders?

  De cursus bestaat uit vier halve lesdagen en circa acht uur zelfstudie. Er wordt lesgegeven aan maximaal 4 cursisten tegelijk. Opleidingsdagen zijn op dinsdagmiddagen in Amstelveen. Kosten bedragen € 300,- per persoon, exclusief literatuur. Deze cursus kan ook in overleg op locatie plaatsvinden, evenals onderdelen van de cursus. Mail Esther en vraag haar om het cursusprogramma.