Wat inbakeren precies met je baby doet…

Baby inbakeren met een Pacco Piccolo inbakerdoek‘Hihihi’, ik heb mijn telefoon in de hand en sta te grinniken in de keuken. Mijn man vraagt wat ik lees.
‘Een berichtje van een moeder over inbakeren’ antwoord ik zonder op te kijken. ‘Haar dochter heeft voor het eerst zonder zuchten, steunen en kreunen de nacht doorgeslapen dankzij mijn ‘dwangbuisje”.
‘Door een Puckababy?’ vraagt hij belangstellend.
‘Nee, bijna goed, door een Pacco’ zeg ik lachend.

Inbakerdoeken

Ik heb al jaren een eigen praktijk en inmiddels kan mijn man aardig meepraten over mijn ruime hoeveelheid inbakerdoeken en -zakken. Vrijwel alle producten op gebied van inbakeren heb ik gekregen. Ik denk dat de helft van de fabrikant komt, om ouders goed geïnstrueerd te laten kennismaken met het product. De andere helft komt van ouders, die hun inbakerdoek beschikbaar hebben gesteld voor andere ouders met hetzelfde probleem als zij.

Inbakeren is niet zielig

Hoewel ‘dwangbuisje’ heel zielig klinkt, is inbakeren dat niet. Om dat goed te begrijpen moet je je verplaatsen in een pasgeboren baby. Baby’s hebben tijdens de laatste maanden van de zwangerschap steeds minder ruimte in de baarmoeder. Door dat ruimtegebrek neemt de druk op de huid toe. En dat is een heel mooi fenomeen, want zo leert die huid (in samenwerking met de hersenen) steeds meer prikkels te voelen en te verdragen. Wel zo handig als je straks geboren moet worden door een nauw kanaal en opgepakt wordt door allemaal verschillende handen.

Wat je dus met inbakeren doet, is het kindje terugbrengen naar die fijne tijd met druk op de huid zoals in de buik. Ik denk dat de meeste ontspannen baby’s zonder die druk (en dus zonder te worden ingebakerd) prima slapen. Maar er zijn ook baby’s die onrustig zijn en voor wie deze druk net even dat beetje ontspanning geeft om goed door, of in te slapen.

Zo ook bij dit meisje, na vier en een halve week pruttelen, steunen en kreunen in haar slaap, lukt het om in de Pacco rustig de slaap te pakken. Daarnaast was het ook geen probleem meer om haar na het voeden in haar eigen bedje te laten slapen.

Inbakeren afbouwen

Voor wie denkt dat mijn werk er dan op zit, heeft het mis. Ik kan ouders leren hun baby in te bakeren, maar ik denk dat inbakeren een fase behoort te zijn. Ik app dus snel wat data naar deze ouders om weer even langs te gaan en het dan te hebben over ‘afbouwen’. Daarna neem ik gelijk de Pacco weer mee. Voor het volgende gezin.

Meer informatie over inbakeren: www.inbakeren.nl