Luieruitslag, van onschuldig tot beter naar de dokter

Tijdschrift Kinderverpleegkunde luieruitslag, wat kun je het beste doen?“Ieuw… lekker plaatje mam”, aldus mijn 12-jarige die voorbij mijn werkkamer schuifelt. “Vakliteratuur lieverd”, antwoord ik.

Ik heb het Kinderverpleegkundige magazine voor mij met een grote foto van een baby met vuurrode billen van de luieruitslag. De foto hoort bij een artikel over preventie van luieruitslag in het ziekenhuis. Het artikel is geschreven door een paar kinderverpleegkundigen van het Medisch Spectrum Twente.

Ik had dit nummer van Kinderverpleegkunde opgezocht omdat ik eerder op de dag een mail had gekregen. Het was een bericht van een moeder die schreef over een terugval bij haar zoontje. Ik vroeg moeder of er wat was veranderd of gebeurd, dat de terugval kon verklaren in het plan dat we hadden gemaakt.
Haar zoontje had last van luieruitslag gekregen, na het starten van een antibioticakuur. Een ongelukkige combinatie voor een baby die al veel huilt.
Ik ‘vertaalde’ voor haar het artikel naar de thuissetting. Mijn antwoord was een korte samenvatting van de verzorging van de babybillen bij de drie verschillende stadia van luieruitslag:

 1. Rode billen

  Was je handen voordat je je baby gaat verschonen en smeer de rode plekken in met een verzorgende zalf op zinkbasis. Gebruik een grotere maat luier, zodat er zo min mogelijk huid-luiercontact kan optreden. Verschoon je baby elke 3 uur. Bij het schoonmaken van de billen zo min mogelijk wrijven, deppen is beter. Je kunt gewoon luierdoekjes gebruiken.

 2. Extreem rode billen met ontvelling

  Probeer je baby zoveel mogelijk met zijn billen bloot liggen, zonder luier en zonder zalf. Bij het omdoen van een (maat te grote) luier, de beschermende zalf op zinkbasis wel op baby’s billen smeren.

 3. Luieruitslag met Candida-infectie

  Bij een infectie ontstaan zogenaamde ‘eilandjes voor de kust’. Als de rode vlek op de billen aaneengesloten is en er spikkels omheen ontstaan, ga dan met je baby naar de huisarts. De kans bestaat dat er sprake is van een schimmelinfectie op de wond en dat er zalf met medicijnen (Miconazolnitraat) nodig is om de luieruitslag te overwinnen.
  Als je je baby borstvoeding geeft, zal de huisarts ook de mond van je baby en jouw borsten controleren op spruw. Verder zal je tips krijgen over de verzorging en behandeling van de uitslag.