loader image

Ja, dat mag. Dit staat ook in de richtlijn voeding en eetgedrag van het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheidszorg. Ik citeer:

Er zijn geen minimale of maximale hoeveelheden vastgesteld: er is geen wetenschappelijk bewijs voor de van oudsher aanbevolen maximale hoeveelheid van een liter. De groei van het kind is een belangrijkere maat om te zien of het kind genoeg eet dan de exacte hoeveelheid”

Nu ben je misschien verbaasd. Want jij hebt van iemand het advies gekregen dat je je baby niet meer dan een liter per 24 uur mag geven, want anders was je niet met deze vraag op mijn website gekomen. Waar komt dat advies dan vandaan? vraag je je af.

Dit advies heb ik ook nog gegeven, toen ik circa twintig jaar geleden werkte als consultatiebureau verpleegkundige. Netjes zoals het mij ook was geleerd. Ik legde ouders uit dat met meer dan een liter per 24 uur de niertjes te veel voeding moesten omzetten in urine. We dachten op dat moment dat die kleine niertjes dat helemaal niet aankonden. Maar lang leve de wetenschap! Ons vertrouwen in kleine niertjes is hersteld en dus geven we al zeker vier jaar dit advies niet meer.

Degene die jou dit advies gaf, maakt zich mogelijk wel wat zorgen over de groei van je kindje. Misschien groeit jullie baby wel heel hard, zeg maar ‘de curve uit’. Mogelijk is die groei wel te verklaren, bijvoorbeeld omdat jullie beide langer dan 180 cm zijn. Maar als die verklaring er niet is, weten we inmiddels -ook met dank aan de wetenschap- dat te veel gewichtstoename in de eerste twee levensjaren kan leiden tot overgewicht op latere leeftijd. In een wereld waar het aantal mensen met overgewicht stijgt, snap je zijn of haar zorgen.

Maar niemand wil een ontevreden hongerige baby en ook niemand wil zijn kind overvoeden. Zijn er kansen en/of mogelijkheden voor “meer-dan-een-liter-drinkers”?

Dat is zeker het onderzoeken waard. Allereerst de basis controleren. Lees mijn e-book Flessen, flesspenen en houding en weet 100% zeker dat je in de manier van voeden niets kan verbeteren. Daarnaast leg ik in dat boek ook uit hoe je kunt berekenen wat -voor zijn/haar 24 uurs inname- gemiddeld is.

Tot slot geef ik vaak nog de tip -om verder ophogen te voorkomen- na het voeden de baby op een speen te laten sabbelen. Veel “groot verbruikers” hebben namelijk ook een enorme zuigbehoefte. Kijk of je deze zuigbehoefte wat kunt uitbreiden, om de uitbreiding op het aantal milliliters te voorkomen. Dit kan door een goed passende zuigspeen aan het einde van de voeding aan te bieden, wanneer hij of zij anders onrustig wordt. Doe daar nog een beetje huid-huidcontact bij en er ontstaat een perfecte mix om op in te slapen. En met goed passend bedoel ik dat als de baby de speen voortdurend verliest, je dan onderzoekt welke van de drie verschillende vormen je hebt aangeboden en welke je nog kan proberen.

Succes!

Referentie:

NCJ Richtlijn Voeding en eetgedrag, Hierin kun je naar het kopje kunstvoeding scrollen. En tot slot naar de alinea die behoefte heet. Daar vind je bovenstaand citaat.