loader image

Scholing aan professionals

Esther van Bloemen geeft scholingen aan professionals die werken met baby’s. Zij gebruikt verschillende werkvormen zoals bewegende beelden, spelletjes, discussies of een presentatie. Op die manier spreekt Esther tijdens de scholing verschillende hersengebieden aan. Dit verzekert een effectieve kennisoverdracht waardoor de nieuwe kennis goed beklijft. 

Zij schoolde reeds kinder- en jeugdartsen, verpleegkundigen, verloskundigen, kraamverzorgenden, doula’s en osteopaten. Hieronder meer over coaching on the job, praktische workshops en de meerdaagse cursus Anatomie en fysiologie van het babylichaam.

Coaching on the job 

Jij bent een steengoede generalist die een bepaalde groep ouders begeleidt. Maar je wilt je ook specialiseren in het werken met baby’s om deze ouders nog beter te kunnen helpen. Je hebt een beetje extra begeleiding nodig van iemand die wel die specialistische kennis heeft en die ruime werkervaring heeft met ouders uit alle lagen van de bevolking. Dan ben je bij Esther aan het goede adres. Schrijf haar een mailtje of bel haar op. Tarieven zijn op aanvraag beschikbaar.

Cursus anatomie & fysiologie van het babylichaam voor babywerkers

 

Ben je pedagoog, jeugdbeschermer, gezinsbegeleider of bijvoorbeeld draagdoekconsulent? Ben je in het bezit van ruime en recente werkervaring met baby’s, maar heb je geen medische achtergrond?

In deze cursus verbind je medische kennis over de anatomie (hoe het lichaam is gebouwd), pathologie (afwijking of ziekte) en de fysiologie (hoe het lichaam werkt) aan de kennis die je al hebt over baby’s.

De cursus heeft als einddoel het gedrag van baby’s nog nauwkeuriger te kunnen benoemen, waardoor je je sterker voelt staan in je observaties en daarmee een bijdrage kan leveren aan de gezondheid en welzijn van baby’s en dreumessen aan de basis van hun leven.

 

Tijdens de cursus staan de volgende vragen centraal:

  • Hoe ontwikkelen de zintuigen van de baby zich? En wat is hun rol in de ontwikkeling?
  • Met welke reflexen wordt een baby geboren en wat is het nut van deze reflexen?
  • Wanneer zoekt een kind prikkels? wanneer heeft een kind prikkelreductie nodig?
  • Hoe ziet het slaappatroon van een baby eruit? Hoe ontwikkelt dit patroon zich in het eerste jaar? Wat weet je nog niet over wiegendood?
  • Hoe zitten hersenen in elkaar? Hoe ontwikkelen deze zich in het eerst jaar? Hoe verbind je deze informatie aan de ontwikkeling in het algemeen
  • Ziek zijn in het eerste jaar; wat is normaal? wat is abnormaal? Wanneer moet je je echt zorgen maken en hoe verwoord je die zorgen respectvol naar ouders?
  • Baby’s communiceren door middel van lichaamstaal, spiegelen en huilen. Horen en zien we allemaal hetzelfde? Wat is normaal en wat is ongezond (huil)gedrag voor het lichaam van een baby?
  • Hoe werkt het maag-darmkanaal en wat zijn normale en wat zijn abnormale afwijkingen, wat zijn gangbare en veilige adviezen voor ouders?
  • Hoe ontwikkelt het voedingspatroon zich in het eerste jaar? Wat zijn normale en wat zijn abnormale voedingspatronen? Wat zijn de meest gangbare adviezen voor ouders?

  De cursus bestaat uit vier halve lesdagen en circa acht uur zelfstudie. Er wordt lesgegeven aan maximaal 4 cursisten tegelijk. Opleidingsdagen zijn op dinsdagmiddagen in Amstelveen. Kosten bedragen € 300,- per persoon, exclusief literatuur. Deze cursus kan ook in overleg op locatie plaatsvinden, evenals onderdelen van de cursus. Mail Esther en vraag haar om het cursusprogramma.

  Praktische workshops

  Jullie vormen een hecht team en werken intensief samen in de zorg voor baby’s. Jullie zijn op zoek naar een leuke workshop voor het hele team of willen met een expert, consensus bereiken over een bepaald onderwerp of aanpak. Kortom een scholing waarbij er voldoende ruimte is om ervaringen uit te wisselen, nieuwe informatie wordt verkregen en waar de nadruk ligt op “lekker praktisch” in plaats van “taaie stof”.

  • Een workshop over verschillende inbakerdoeken en inbakerslaapzakjes bestaande uit een inleiding met presentatie en daarna zelf aan de slag met een ruim assortiment dat door Esther is meegebracht.
  • Een workshop over draagdoeken en voorgevormde dragers. Welke vier grote groepen zijn er? Hoe draag je veilig en verantwoord? En voel ook zelf het verschil.
  • Basisbevestigend dragen, sensomotorische ontwikkeling, rond en roterend aankleden; waarom doe je sommige handelingen automatisch “op die manier” en welke zou je anders kunnen doen om nog meer ontspanning, veiligheid en rust aan kleine kinderen te geven.
  • Een workshop babymassage kan natuurlijk ook.

  De workshops duren circa anderhalf uur en kosten  € 115,- (per deelnemer exclusief reiskosten) voor groepen tot 12 personen.

  Workshop op maat

  We stemmen de inhoud samen af!

  Neem gerust contact op over een specifieke vaardigheid of kennisgebied. Esther helpt je graag en staat voor iedere zorgprofessional klaar om haar kennis over te dragen