loader image

Dus ze heeft een oorontsteking aan de linkerkant, geen antibiotica nodig, maar het inslapen gaat slechter, vat ik heel kort samen. ja, klopt, overdag gaat ze overigens prima, gezellig spelen, niets aan de hand, koppelt de moeder aan mij dan weer terug.
Heeft je huisarts nog iets gezegd over paracetamolgebruik? vraag ik. Nee, niets, maar ik gebruik wel zoutoplossing neusspray.

Heel goed, maar mag ik je toch nog even wat uitleggen over het oor en oorontstekingen? Dat mag.
Even van buiten naar binnen kom je de volgende onderdelen tegen; je oorschelp, dan je trommelvlies, middenoor, buis van eustachius en tot slot de keel-neusholte.
Ze heeft een oorontsteking dus het trommelvlies is niet mooi rose en plat als de dokter het bekijkt, maar heeft rode randen, is gebold en wit/geel in het midden. Dit komt doordat er pus, bacteriën en vocht in het middenoor staat en geen lucht. (iehh, hoor ik de moeder giegelend zeggen)

Er hoort lucht aan de luisterkant van het trommelvlies te staan en aan de binnenkant. Als jij vliegt en de druk aan beide zijde niet gelijk is, gaap je even en het is weer gelijk. Dat irritante gevoel als het na het gapen niet lekker zit, heeft je dochter nu de hele dag. Maar niet door luchtdruk verschil maar door vocht aan de binnenkant van het trommelvlies zit.

Door haar zoutoplossing-neusspray te geven, onttrek je vocht uit de keel-neusholte en wordt de druk weer kleiner in de buis van Eustachius en daarmee ook weer iets minder in het middenoor. Het geeft haar “lucht”

Als ze speelt heeft ze nu nergens last van, want ze zit rechtop. Bij het naar bed brengen, legt ze haar hoofd neer en dat KAN drukverschil geven in het middenoor. Sommige peuters lossen dit zelf al op door hun beer als kussen te gebruiken. Jullie kindje is daarvoor nog te jong.

Bij 80% van de kinderen zijn de ergste klachten van een middenoorontsteking in 2-3 dagen weg. Vandaar geen antibiotica, ben ik helemaal met de huisarts eens. Maar als het inslapen zo slecht gaat als je nu beschrijft, is het eerste wat ik denk; leg haar in bed met een paracetamol, zodat de druk in het middenoor haar niet wakker houdt en ze zich kan overgeven aan de slaap die ze voelt.

Nou, klinkt inderdaad heel logisch. Dat ik daar zelf nog niet op was gekomen, zegt de moeder. Ik begin te lachen. Weet je wel wat slaapgebrek met je hersenen en je lijf doet? Dat zit in de volgende anatomieles, maar nu hup naar je dochter, ze heeft aandacht nodig, hoor ik.
We spreken nog af even te mailen tot het inslapen en doorslapen echt helemaal is verbeterd als ze niet meer ziek en snotterig is.