Oorontsteking & het slapen van de baby

Otoscoop babyverpleegkundige‘Dus je baby heeft een oorontsteking aan de linkerkant, geen antibiotica nodig, maar het inslapen gaat slechter’, vat ik heel kort samen.
‘Ja, klopt. Overdag gaat ze overigens prima, gezellig spelen, niets aan de hand’, koppelt de moeder aan mij terug.
‘Heeft je huisarts nog iets gezegd over paracetamolgebruik?’ vraag ik.
‘Nee, niets, maar ik gebruik wel zoutoplossing neusspray voor haar.’

‘Heel goed. Mag ik je toch nog wat uitleggen over het oor en oorontstekingen?’
Dat mag.

Anatomie

Van buiten naar binnen kom je de volgende onderdelen tegen; oorschelp, trommelvlies, middenoor, buis van Eustachius en tot slot de keel-neusholte. Jouw baby heeft een oorontsteking dus het trommelvlies is niet mooi rose en plat als de dokter het bekijkt, maar heeft rode randen, is gebold en wit/geel in het midden. Dit komt doordat er pus, bacteriën en vocht in het middenoor staat en geen lucht. ‘Iehh’, hoor ik moeder giechelend zeggen.

Vliegen

Er hoort lucht te staan aan zowel de luisterkant als aan de binnenkant van het trommelvlies. Als jij vliegt en de druk aan beide zijden is niet gelijk, dan gaap je even en het is weer gelijk. Dat irritante gevoel als het na het gapen niet lekker zit, heeft je dochter nu de hele dag. Bij haar niet veroorzaakt door verschil in luchtdruk, maar omdat er vocht aan de binnenkant van het trommelvlies zit.

Door haar zoutoplossing-neusspray te geven, onttrek je vocht uit de keel-neusholte en wordt de druk weer kleiner in de buis van Eustachius en daarmee ook weer iets minder in het middenoor. Het geeft haar “lucht”.

Rechterop

Als ze speelt, heeft ze geen last van haar oor, omdat ze dan rechtop zit. Als ze gaat slapen en haar hoofd neerlegt, KAN dat drukverschil geven in het middenoor. Sommige peuters lossen dit zelf op door hun beer als kussen te gebruiken. Jouw kindje is daarvoor nog te jong.

Bij 80% van de kinderen verdwijnen de ergste klachten van een middenoorontsteking binnen 2-3 dagen vanzelf. Vandaar geen antibiotica, dat ben ik helemaal met de huisarts eens. Maar als het inslapen zo slecht gaat als je nu beschrijft, is mijn advies om haar in bed te leggen met een paracetamol. Als de druk in het middenoor haar niet meer wakker houdt, kan ze zich overgeven aan de slaap die ze voelt.

‘Nou, klinkt inderdaad heel logisch. Dat ik daar zelf nog niet op was gekomen’, zegt moeder. Ik begin te lachen. ‘Weet je wat slaapgebrek met je hersenen en je lijf doet? Dat zit in de volgende anatomieles, maar nu hup naar je dochter, ze heeft aandacht nodig, hoor ik.’ sluit ik af.

We spreken af om te mailen tot het inslapen en doorslapen voldoende verbeterd is en ze niet meer ziek en snotterig is.