Spruw of een mini tandje?

baby-spruw-of-tandjes‘Dus de jeugdarts dacht aan spruw?’

Er valt een stilte en ik weet dat mijn gezicht nu boekdelen spreekt. Niet handig. Dit is waar ze mij aan het begin van mijn zorgcarrière al voor hebben gewaarschuwd. Ik heb mijn twijfels over deze diagnose, maar het is een ongeschreven regel om een collega niet af te vallen.

‘Wat denk jezelf?’ vraag ik voorzichtig.

Spruw?

Moeder antwoordt dat ze twijfelt aan spruw omdat het niet groter wordt, niet kleiner wordt en altijd op dezelfde plek blijft zitten, zelfs na gebruik van Nystatine.

Spruw is een candidainfectie. Geeft de moeder borstvoeding, dan wordt vaak medicatie voorgeschreven omdat moeder en kind elkaar kunnen herbesmetten. Bij een gezonde baby die flesvoeding krijgt en geen klachten heeft, wacht men liever even af.

‘Ik vind het ook raar’, zeg ik voorzichtig. ‘Vooral omdat spruw graag op zachte delen zit zoals op de de tong en in de wangen. Ik denk eigenlijk aan wat anders.’
Moeder vraagt wat ik denk. Ze heeft zelf een medische achtergrond en ik beloof haar dat ik een foto uit de vakliteratuur* zal sturen zodat zij die zelf kan beoordelen.

Glazuurparel

Ik denk aan een glazuurparel. Dat is een klein wit-geel rond kraaltje, vaak maar een speldenknop groot, dat op een babykaak kan zitten. Het pareltje bij deze baby is nog kleiner dan een speldenknop.

Glazuurparels veroorzaken geen pijn en behandeling is niet nodig. Ze ontstaan vaak uit de cellen, die ook melktandjes hebben gevormd. Meestal liggen glazuurparels dieper en zie je ze niet. Heel soms komt er een door de groei aan het oppervlak te liggen. In hele bijzondere gevallen vormt zich hieruit iets, dat lijkt op een tand of kies. Glazuurparels laten vanzelf los, meestal binnen een paar weken na de geboorte. De baby spuugt ze uit of slikt ze door. Dit laatste kan geen kwaad en komt er wel weer uit.

Intercollegiaal overleg

Ik benadruk richting deze moeder nog een keer hoe bijzonder het is en dat ze de desbetreffende jeugdarts best met mij in contact mag brengen voor een intercollegiaal overleg. Dat zou ze doen.

* Ik breek door, gids voor het kindergebit van Veerkamp en anderen.