loader image

Dus de consultatiebureau arts dacht aan spruw?
Er valt een stilte en ik weet dat mijn gezicht nu boekdelen spreekt, waar ze mij -aan het begin van mijn zorgcarrière- al voor hebben gewaarschuwd, dat dat niet handig is. Ik heb mijn twijfels over deze diagnose, maar eigenlijk is het de ongeschreven regel om een collega niet af te vallen.
Wat denk jezelf? vraag ik voorzichtig. Moeder antwoordt dat ze het voor een spruwsoort wel heel raar vindt dat het maar niet groter wordt, niet kleiner wordt en altijd op dezelfde plek blijft zitten, zelfs met nystatinegebruik.

Spruw is een candidainfectie waarvoor bij borstvoeding vaak een medicijn wordt voorgeschreven omdat moeder en kind elkaar kunnen herbesmetten. Bij een flesgevoed, gezond kind zonder klachten, wacht men liever even af.
Ik vind het ook raar, zeg ik voorzichtig. Vooral omdat spruw graag op zachte delen zit zoals op de de tong en in de wangen.
Ik denk eigenlijk aan wat anders.
Moeder vraagt aan wat ik denk. Ze heeft zelf een medische achtergrond en ik beloof haar gelijk een foto uit de vakliteratuur* te sturen en dat zij zelf mag beoordelen.

Ik denk aan een glazuurparel. Dat is een klein wit-geel rond kraaltje, vaak maar een speldeknop groot dat op een kaakje kan zitten bij een jonge baby. Pareltje van haar dochter is nog kleiner dan en speldeknop.
Ze veroorzaken geen pijn en er is geen behandeling nodig. Ze ontstaan vaak uit de cellen die ook de melktandjes hebben gevormd. Meestal liggen de glazuurparels dieper en zie je ze niet, heel soms komen ze door de groei aan de oppervlak te liggen. In hele bijzondere gevallen vormen zich hieruit iets dat lijkt op een tand of kies. Ze laten in een paar weken na geboorte los, de baby kiest ervoor om ze “uittespugen” of door te slikken, dit laatste kan geen kwaad komt er wel weer uit.
Ik benadruk bij deze moeder nog een keer hoe bijzonder het is en dat ze de desbetreffende consultatiebureauarts best met mij in contact mag brengen voor een intercollegaiaal overleg, dat zou ze doen.

*Ik breek door, gids voor het kindergebit van Veerkamp en anderen.