loader image

Sommige baby’s hebben een andere slaapverdeling dan anderen. Zij slapen bijvoorbeeld al veel beter in de nacht en hebben minder slaapuren overdag nodig. Best leuk een baby die niet zoveel slaapt overdag, maar hoe moet je nu met zo een wakkere baby gedurende de dag omgaan? Want zij hebben soms wel rustmomenten of verandering van positie nodig.

Rustmomenten omdat ze anders teveel prikkels op zich afkrijgen en hier niet mee om kunnen gaan, met meer mopperen als gevolg.

Verandering van positie omdat ze vaak niet in staat zijn zelf anders te gaan zitten of liggen. De huid kan een beetje minder doorbloed raken op plekken waar er veel druk is en daarnaast raken ze uitgekeken op het speelgoed en wat er te zien was om hun heen.

Probeer elk kwartier een van de volgende plaatsen of houdingen aan te bieden. Zo zorg voor je variatie, passend bij haar aandachtsspanne (= de tijd waarmee ze op dat moment tevreden is op de positie en prikkels om haar heen)

  • In het wippetje: varieer van plaats door hem in de badkamer terwijl je douched, in de keuken terwijl je kookt te zetten. Gaat ze mopperen geef haar iets in handen een pollepel of plastic bakje in de keuken. Een tube tandpasta of schoon wasmachinebolletje in de badkamer
  • In de box; probeer hier zoveel mogelijk speelgoed aan te bieden voor haar fijne motoriek, maar leg er ook niet meer in dan vijf verschillende dingen. Probeer die vijf elke dag om te ruilen voor vijf anderen.
  • Op het speelkleed; dit is meer een speelplaats waar speelgoed om je heen ligt een plek vanuit waar ze de behoefte krijgt om haar grove motoriek (=rollen, tijgeren, kruipen) te trainen. Iets kan namelijk net buiten je bereik liggen, dit moet je zien en willen pakken als baby.
  • Kinderwagen en zeker als je er een hebt die naar voren of naar je toe kijkend kan opbouwen, wissel hierin. Wakker moment buiten? Dan mag je vooruit kijken. Rustmoment naar buiten? Dan kijk je mama/papa aan.
  • Op jullie eigen bed, terwijl je er zelf bij staat en je aankleed of terwijl je de was opvouwt. In beide gevallen kun je kiekeboespelletjes doen met kleding die ze zelf van haar hoofd moet aftrekken.