Ontspannen tummytubben en veilig onder de douche

Baby bad Tummytub emmerenHeftig windje vandaag. Toch pak ik de fiets, want de auto parkeren in de stad, maakt een reis soms onbedoeld veel langer. Ik had voor vandaag best een bijzonder consult op het programma staan. De hulpvraag was of ik ouders kon leren tummytubben en misschien nog tips had voor het gezamenlijk douchen. Een tikkeltje verbaasd heb ik mijn brandende vraag snel terug gemaild. Hebben jullie dan geen kraamzorg gehad?

Te vroeg geboren

Nee, geen kraamzorg. De ouders hebben een veel te vroeg geboren dochter. Ze heeft nog een paar weken in het ziekenhuis doorgebracht en is sinds tien dagen thuis. Naar omstandigheden gaat het goed. Alleen het badje is geen favoriet. Ze huilt dan veel. Dat was ook met de kraamverzorgster tijdens de paar uurtjes uitgestelde kraamzorg die het gezin heeft gehad.

Ouders voelen zich onzeker en willen graag andere ‘baddermanieren’ leren.
We maken een plan. We doen haar eerst in de Tummytub, waarbij vader zijn dochter vasthoudt en daarna gaat ze nog even met mama onder de douche. Met of zonder bikini, maakt mij niets uit. Ik ben verpleegkundige, ik heb al heel veel bloot gezien in mijn carrière.

Emmeren

Ik geef ouders voorlichting over het vullen van de emmer. Tien centimeter water, bij elke baby van elk formaat is dat voldoende. Het laten glijden in de emmer en eruit halen oefenen we eerst op het droge met een pop.
Daarna met het meisje. Heel kalm trekt ze haar beentjes op en neemt de foetushouding aan. Er worden foto’s gemaakt, er wordt gelachen en er wordt vooral heel trots gekeken.

Veilig onder de douche

Moeder stapt onder de douche, vader plukt zijn dochter uit het water alsof hij dagelijks ‘emmert’. Hij geeft haar prachtig ondersteund over aan moeder. Over de borst draagt zij een hydrofiel luier, die ervoor zorgt dat haar baby minder snel wegglijdt. Dit geeft haar extra zelfvertrouwen.