loader image

Ja Ja, heftig windje vandaag. Toch pak ik de fiets, want de auto parkeren in de stad, maakt een reis soms onbedoeld veel langer.

Ik had voor vandaag best wel een heel bijzonder consult op het programma staan. De hulpvraag was of ik ouders kon leren tummytubben en misschien nog tips had voor het gezamenlijk douchen.

Een tikkeltje verbaasd heb ik mijn brandende vraag snel terug gemaild. Hebben jullie dan geen kraamzorg gehad?
Nee, deze ouders hebben een veel te vroeg geboren dochter. Ze heeft nog een paar weken in het ziekenhuis doorgebracht en is nu tien dagen thuis. Naar omstandigheden gaat het goed. Alleen het badje is geen favoriet. Ze huilt dan zoveel. Dat was ook met de kraamverzorgster tijdens die paar uurtjes uitgestelde kraamzorg.

Ouders voelen zich onzeker en willen graag andere baddermanieren leren.
We maken een plan. We doen haar eerst in de tummytub, waarbij vader haar vast heeft en dan gaat ze daarna nog even bij mama onder de douche. Met of zonder bikini, maakt mij niets uit. Ik ben verpleegkundige, ik heb al heel veel bloot gezien in mijn carrière.

Thuis geef ze voorlichting over het vullen van de emmer. Tien centimeter water, bij elke baby van elk formaat is voldoende. Het laten glijden in de emmer en eruit halen oefenen we eerst op het droge met een pop.
Daarna met het meisje. Heel kalm trekt ze haar beentjes netjes op en neemt de foetushouding aan. Er worden foto’s gemaakt, er wordt gelachen, maar er wordt vooral heel trots gekeken.

Moeder stapt onder de douche, vader plukt zijn dochter uit het water alsof hij dagelijks “emmert”. Hij geeft haar prachtig ondersteunend over aan de moeder. Over de borst draagt zij een hydrofiel luier, het zorgt ervoor dat de baby minder snel wegglijdt. Dit geeft haar net dat beetje extra zelfvertrouwen.