Van slapen in draagzak naar slapen in eigen bed

Hoe leer je je baby slapen in zijn eigen bed?Stel, je baby slaapt overdag alleen in de draagdoek, maar je wilt dat hij ook leert om in zijn eigen bed te slapen. Hoe pak je dat dan aan? Het is een vraag die veel ouders hebben. Zo ook de moeder van Jan.

“Hartelijk dank nog voor je mail! Gelukkig is Jan inmiddels al iets rustiger geworden en heeft hij niet zoveel last meer van krampjes.” Zo begint de mail van Jans moeder, waar ik enkele weken geleden was voor een workshop ‘Troost je baby’. Tot dusver was ík tevreden met het mailtje.
Maar, dan komt de MAAR…

“Helaas blijft het wel nog een hele opgave om hem in slaap te krijgen, vooral als het niet in de draagzak is. Mocht je nog tips hebben, dan zijn die welkom!”

Wennen en leren

Eén van mijn tips bij dit soort vragen, geef ik in de vorm van een vergelijking. “Als Jan straks aan tafel zit in zijn kinderstoel en jij hem een slab om doet, een bordje, bestek en een beker neerzet, dan weet Jan dat het eetmoment gaat komen. Door deze handelingen leert hij wat er van hem verwacht wordt. Namelijk zijn bordje leegeten, bij voorkeur ook nog met dat bestek ;-)”

Slaapaccesoires

“Jan denkt nu nog, dat de draagzak een slaapaccessoire is die hem bewegingen en druk op zijn lijfje geeft. Bewegingen en druk zoals hij dat in je buik ook ongeveer ervaarde. Probeer hem te leren dat hij het slaapmoment gaat herkennen door hem meer dingen aan te bieden. Het hoeft geen circus te worden, maar denk bijvoorbeeld aan een speen, aan altijd hetzelfde muziekje, hetzelfde doekje (dat je in je bh hebt gedragen zodat het naar jou ruikt), een slaapmuts (afhankelijk van het seizoen), een inbakerdoek, etc.”

Dus: Eerst spullen toevoegen en daarna pas de draagdoek afbouwen. De andere dingen waar hij inmiddels aan gewend is geraakt zoals speen/doekje/muziekje blijven in zijn nabijheid om alleen te kunnen inslapen.

Zelf in slaap leren vallen

Speen/doekje/muziekje, voor jouw baby herkenbare spullen, zullen hem een veilig gevoel geven. Door herkenning kan een baby zich ontspannen en zal hij sneller inslapen. Enige voorwaarde is wel, dat hij ze bij alle slaapjes – dag en nacht – moet zien, voelen, ruiken of horen. Want, een baby ontdekt zijn wereld met zijn zintuigen.